14 januari 2021
Derde filmdag voor CBBW

 

Door de corona-pandemie kunnen bezoekersdagen niet plaatsvinden. Maar niet getreurd! Wij zorgen voor een corona-veilige manier om onze leerlessen actief met jullie te delen: een filmpje over de case study waarin wordt uitgelegd hoe de woning is opgebouwd, welke circulaire principes werden gehanteerd, de impact dit op de betaalbaarheid en het verloop van het samenwerkingstraject. Vandaag vond alreeds de 3e filmdag plaats!

14 december 2020
Circulaire gevelsteen

 

De circulaire gevelsteen ClickBrick van Wienerberger wordt droog op elkaar gestapeld. De stenen zijn 100% herbruikbaar en de laag is volledig homogeen: er worden geen andere materialen vermengt. Op deze manier beantwoordt de woning zowel aan de stedenbouwkundige voorschriften als aan de circulaire ambities.

12 december 2020
Gevelisolatie in kurk

 

De pilootwoning wordt geïsoleerd met kurken isolatiematten. Dit zal worden afgewerkt met gevelkurk, waardoor de buitenlaag homogeen blijft en de kans op recyclage in de praktijk groot. Door de isolatielaag te ontdubbelen kan de achterste kurk zelfs 1 op 1 hergebruikt worden. Kurk is een 100% natuurlijk materiaal dat kan worden geoogst zonder bomen te kappen.

5 december 2020
Hergebruik plint

 

De plinten die we recupereerden uit de universiteitsgebouwen van de universiteit van Antwerpen op de Paardenmarkt in Antwerpen gebruiken we opnieuw. Zo moeten er geen nieuwe grondstoffen worden ontgonnen. De isolatie achter de plint in blauwe hardsteen bestaat uit een kleine korrels gerecycleerd glasgranulaat die bovendien door hun losse en droge plaatsing eenvoudig kunnen worden ingezameld en hergebruikt op het einde van hun levensloop.

25 november 2020
Buitenschrijnwerk

 

In de pilootwoning wordt gepoederlakt aluminium buitenschrijnwerk met drie-dubbel glas geplaatst. De onderverdeling van de ramen is zo gekozen dat overal dezelfde grootte van kozijn wordt gebruikt.

17 - 20 november 2020
Dakwerken

 

Op de dakvloer komt een dampscherm, isolatie (houtvezelplaat) en waterdichting (EPDM). Alles wordt los geplaatst en op hun plek gehouden door een ballastlaag (grind). Enkel op de dakopstand moet de waterkering worden verlijmd om voldoende garanties te kunnen leveren. Het dakrandprofiel wordt met een kliksysteem bevestigd en is ook herbruikbaar. Dit losliggende systeem is goedkoper dan de verlijmde variant. We bedanken De Dakrubbercentrale om mee te denken over een zo circulair en betaalbaar mogelijke oplossing!

13 november 2020
Digitaal werfbezoek Thomas More

 

De studenten Bouw van de Thomas More hogeschool mogen door de corona-epidemie dan wel niet meer op bezoek komen, dankzij een video-call laten we hen toch kennis maken met de houtschakelbouw en het circulaire verhaal! Bedankt, docent Davy Stoobants en studenten, voor de interessante vragen en nieuwsgierigheid!

11 november 2020
Dag 7 houtschakelbouw klaar!

 

Vandaag is de laatste hand gelegd aan de draagstructuur in de massieve houtschakelbouw van Systimber. De structuur werd aangeleverd in een geprefabriceerde kit en in elkaar gezet door de opdrachtgever met begeleiding van een gespecialiseerde uitvoerder. Next up: dakwerken en buitenschrijnwerk!

09 november 2020
Mockups gevelbekleding

 

Algemeen aannemer BOUD maakte verschillende mockups van de gevelbekleding om ze te testen. Door kurken gevelafwerking te verlijmen met kalklijm op kurken isolatie, wordt een homogene buitenlaag bekomen die nadien kan worden vermalen tot kurkgranulaat, een recyclageproces dat alreeds bestaat. De kurken isolatie wordt met pluggen bevestigt aan de houten draagmuur. Door de isolatielaag te ontdubbelen, blijft de binnenste laag kurk gevrijwaard van kalklijm en kan deze volledig worden gerecupereerd voor hergebruik.

05 november 2020
Dag 3 houtschakelbouw

 

De uitvoering van de case study in Berchem vordert snel! Ondertussen wordt de uitvoering vastgelegd op film en worden interviews afgenomen met de opdrachtgever, de architect-ontwerp en de producent van het systeem zelf, Systimber.

03 november 2020
Dag 1 houtschakelbouw

 

De houten balken worden verticaal geplaatst in een kunststoffen rail. Ze worden 'aan elkaar geregen' door stalen stangen. Door het tand-en-groef systeem vormt de Systimber niet alleen een dragend maar ook een luchtdicht geheel. En dit op een zeer snelle en eenvoudige manier.

30 oktober 2020
Levering kit houtschakelbouw

 

De dragende binnenwanden van de case study worden uitgevoerd in het massieve houtschakelbouwsysteem van Systimber. De houten balken worden geprefabriceerd en geleverd op de werf. De opdrachtgever zal deze met begeleiding zelf in elkaar steken.

29 oktober 2020
Betonneren funderingsvoet

 

Volgens stedenbouwkundige voorschriften mag de nieuwe woning niet hoger zijn dan de buur. Om de beschikbare hoogte maximaal te benutten, wordt gekozen voor een fundering die onder het maaiveld kan worden uitgevoerd. Uiteraard is het betongebruik zoveel mogelijk beperkt door het gebruik van de glasgranulaten. 

28 oktober 2020
Glasgranulaten

 

De funderingsplaat  van de pilootwoning wordt uitgevoerd in granulaten uit100% gerecycleerd glas. De glasgranulaten worden los geplaatst in geo-textiel waardoor ze bij demontage volledig gerecupereerd kunnen worden voor hergebruik. Bovendien zijn ze draagkrachtig én isolerend, dus kan betongebruik en extra isolatie tot een minimum worden beperkt.

15 oktober 2020
Start uitvoering Casestudy

 

De uitvoering van de pilootwoning gaat van start! Binnenkort staat hier een circulaire, betaalbare eengezinswoning.

11 augustus 2020
Recuperatie plint gebouw UAntwerpen

De oude universiteitsgebouwen op de Paardenmarkt in Antwerpen worden gesloopt. Bureau Bouwtechniek is aangesteld om te onderzoeken of er afbraakmateriaal opnieuw kan worden hergebruikt. Speciaal voor de pilootwoning in Berchem wordt de plint van één van de gebouwen ontmanteld. Deze plint zal worden hergebruikt in de gevel van de pilootwoning.

28 juli 2020
Goedkeuring omgevingsvergunning

De omgevingsvergunning voor de case study, een eengezinswoning in Berchem, is goedgekeurd! De stad Antwerpen geeft groen licht voor het bouwen van een circulaire, betaalbare woning.

23 december 2019
Open Call 2019: geselecteerd!

 

Circulair Bouwen Betaalbaar Wonen dat werd ingediend voor de Open Call van Vlaanderen Circulair is geselecteerd voor financiering! Er werden 266 projecten ingediend, waarvan 53 werden goedgekeurd. Lees meer

© 2023 by Four Corners. Proudly created with Wix.com

Met de steun van Vlaanderen Circulair